Hva er en Fisheye-linse? Hva er de tre typene Fisheye-linser?

Hva er enFisheye-objektiv? Et fiskeøyeobjektiv er en type kameralinse som er designet for å skape en vidvinkelvisning av en scene, med en veldig sterk og særegen visuell forvrengning.Fisheye-objektiver kan fange et ekstremt bredt synsfelt, ofte opptil 180 grader eller mer, noe som gjør at fotografen kan fange et veldig stort område av scenen i et enkelt skudd.

fiskeøye-linse-01

Fiskeøye-linsen

Fisheye-linser er oppkalt etter deres unike forvrengningseffekt, som skaper et sirkulært eller tønneformet bilde som kan være ganske overdrevet og stilisert.Forvrengningseffekten er forårsaket av måten linsen bryter lyset når den passerer gjennom de buede glasselementene på linsen.Denne effekten kan brukes kreativt av fotografer til å lage unike og dynamiske bilder, men det kan også være en begrensning dersom et mer naturlig utseende bilde ønskes.

Fisheye-linser kommer i flere forskjellige varianter, inkludert sirkulære fiskeøye-linser, fiskeøye-linser med beskjærte sirkler og full-frame fiskeøye-linser.Hver av disse typene fiskeøyeobjektiver har sine egne unike egenskaper og egner seg for ulike typer fotografering.

I motsetning til rettlinjede linser,fiskeøye linserer ikke helt preget av brennvidde og blenderåpning alene.Synsvinkel, bildediameter, projeksjonstype og sensordekning varierer uavhengig av disse.

fiskeøye-linse-02

Typer bruk av format

Sirkulære fiskeøye-linser

Den første typen fiskeøyelinser som ble utviklet var "sirkulære" linser som kan lage et sirkulært bilde med et 180-graders synsfelt.De har en veldig kort brennvidde, vanligvis fra 7 mm til 10 mm, noe som gjør dem i stand til å fange en ekstrem vidvinkelvisning av scenen.

fiskeøye-linse-03

Sirkel fiskeøye linse

Sirkulære fiskeøyeobjektiver er designet for å produsere et sirkulært bilde på kameraets sensor eller filmplan.Dette betyr at det resulterende bildet har en sirkulær form med svarte kanter som omgir det sirkulære området, og skaper en unik "fishbowl"-effekt.Hjørnene på et sirkulært fiskeøyebilde vil være helt svarte.Denne svartheten er forskjellig fra den gradvise vignetteringen av rettlinjede linser og setter seg brått på.Det sirkulære bildet kan brukes til å lage interessante og kreative komposisjoner.Disse har en 180° vertikal, horisontal og diagonal synsvinkel.Men det kan også være en begrensning hvis fotografen ønsker et rektangulært sideforhold.

Sirkulærfiskeøye linserbrukes vanligvis i kreativ og kunstnerisk fotografering, for eksempel i arkitektonisk fotografering, abstrakt fotografering og ekstremsportfotografering.De kan også brukes til vitenskapelige og tekniske bruksområder der en vidvinkelvisning er nødvendig, for eksempel i astronomi eller mikroskopi.

Diagonale fiskeøyelinser (aka fullformat eller rektangulære)

Etter hvert som fiskeøyeobjektiver ble populære innen generell fotografering, begynte kameraselskaper å produsere fiskeøyeobjektiver med en forstørret bildesirkel for å dekke hele den rektangulære filmrammen.De kalles diagonale, eller noen ganger "rektangulære" eller "full-frame", fiskeøyne.

Diagonale fiskeøyelinser er en type fiskeøyelinser som kan lage en ultravidvinkelvisning av en scene med et diagonalt synsfelt på 180 til 190 grader, mens de horisontale og vertikale synsvinklene vil være mindre.Disse linsene gir et sterkt forvrengt og overdrevet perspektiv, men i motsetning til sirkulære fiskeøyeobjektiver, fyller de hele den rektangulære rammen til kameraets sensor eller filmplan.For å oppnå samme effekt på digitale kameraer med mindre sensorer kreves kortere brennvidder.

Forvrengningseffekten av en diagonalfiskeøye linseskaper et unikt og dramatisk utseende som kan brukes kreativt av fotografer til å fange dynamiske og iøynefallende bilder.Det overdrevne perspektivet kan skape en følelse av dybde og bevegelse i en scene, og kan også brukes til å lage abstrakte og surrealistiske komposisjoner.

fiskeøye-linse-04

Diagonal fiskeøye-linse

Portrett- eller fiskeøyeobjektiver med beskårne sirkler

Beskåret sirkelfiskeøye linserer en annen type fiskeøye-linser som finnes, i tillegg til de sirkulære fiskeøye- og fullformat-fiskeøye-linsene som jeg nevnte tidligere.En mellomting mellom en diagonal og en sirkulær fiskeøye består av et sirkulært bilde optimert for bredden på filmformatet i stedet for høyden.Som et resultat, på ethvert ikke-kvadratisk filmformat, vil det sirkulære bildet bli beskåret øverst og nederst, men fortsatt vise svarte kanter på venstre og høyre side.Dette formatet kalles et "portrett" fiskeøye.

fiskeøye-linse-05

Fiskeøyeobjektiv med beskåret sirkel

Disse objektivene har vanligvis en brennvidde på rundt 10-13 mm og et synsfelt på omtrent 180 grader på et beskjæringssensorkamera.

Fiskeøyeobjektiver med beskjærte sirkel er et rimeligere alternativ sammenlignet med fullformat fiskeøyeobjektiver, og de tilbyr et unikt perspektiv med den sirkulære forvrengningseffekten.

Miniatyr fiskeøye-linser

Digitale miniatyrkameraer, spesielt når de brukes som sikkerhetskameraer, har ofte fiskeøyeobjektiver for å maksimere dekningen.Miniatyrfiskeøyeobjektiver, for eksempel M12 fiskeøyeobjektiver og M8 fiskeøyeobjektiver, er designet for småformatsensorer som vanligvis brukes i sikkerhetskameraer. Populære bildesensorformatstørrelser som brukes inkluderer 1⁄4″, 1⁄3″ og 1⁄2″ .Avhengig av det aktive området til bildebrikken, kan den samme linsen danne et sirkulært bilde på en større bildesensor (f.eks. 1⁄2″), og en full frame på en mindre (f.eks. 1⁄4″).

Eksempelbilder tatt av CHANCCTVs M12fiskeøye linser:

fiskeøye-linse-06

Eksempelbilder tatt med CHANCCTVs M12 fisheye linser-01

fiskeøye-linse-07

Eksempelbilder tatt med CHANCCTVs M12 fisheye linser-02

fiskeøye-linse-08

Eksempelbilder tatt med CHANCCTVs M12 fisheye-linser-03


Innleggstid: 17. mai 2023