Hva er bruken av et vidvinkelobjektiv?Hva er forskjellen mellom vidvinkelobjektiv og vanlig linse og fiskeøyeobjektiv?

1.Hva er et vidvinkelobjektiv?

A vidvinkelobjektiver et objektiv med relativt kort brennvidde.Hovedtrekkene er bred visningsvinkel og åpenbar perspektiveffekt.

Vidvinkelobjektiver er mye brukt i landskapsfotografering, arkitektonisk fotografering, innendørsfotografering, og når fotografering trenger å fange et bredt spekter av scener.

2.Hva er nytten med et vidvinkelobjektiv?

Vidvinkellinser har hovedsakelig følgende bruksområder:

Fremhev nærbildeeffekten

Fordi vidvinkelobjektivet har større dybdeskarphet, kan det oppnå en sterkere nærbildeeffekt.Å bruke et vidvinkelobjektiv til å fotografere kan gjøre forgrunnsobjektene like klare som de fjerne objektene, forstørre forgrunnsobjektene og produsere en åpenbar dybdeskarphet-effekt, noe som gir en følelse av lagdeling og tredimensjonalitet til hele bildet.

vidvinkellinsen-01

Vidvinkelobjektivet

Forbedre perspektiveffekten

Når du bruker envidvinkelobjektiv, vil det være en nesten stor og langt liten effekt, som vanligvis er kjent som "fiskeøyeeffekten".Denne perspektiveffekten kan få det fotograferte objektet til å virke nærmere observatøren, og gi folk en sterk romfølelse og tredimensjonalitet.Derfor brukes vidvinkelobjektiver ofte i arkitektonisk fotografering for å fremheve bygningens majestet og fremdrift.

Fang store scener

Et vidvinkelobjektiv kan presentere en vid visningsvinkel, slik at fotografer kan fange flere scener i bilder, for eksempel fjerne fjell, hav, bypanoramaer osv. Det kan gjøre bildet mer tredimensjonalt og åpent, og er egnet for fotografering scener som trenger å uttrykke følelsen av stor plass.

Spesielle fotograferingsapplikasjoner

Vidvinkelobjektiver kan også brukes til spesialfotografering, for eksempel fotografering av nærbilder eller karakterdokumentarer, som kan skape levende og realistiske scener.

3.Forskjellen mellom vidvinkelobjektiv ognormallinse

Vidvinkelobjektiver og normale objektiver er vanlige linsetyper innen fotografering.De er forskjellige i følgende aspekter:

vidvinkellinsen-02

Bilder tatt med et vidvinkelobjektiv kontra bilder tatt med et vanlig objektiv

Synlig rekkevidde

A vidvinkelobjektivhar et større synsfelt og kan fange opp flere omgivelser og detaljer.Dette er nyttig for fotografering av landskap, interiørplasseringer eller scener der bakgrunnen må fremheves.

Til sammenligning er synsfeltet til vanlige objektiver relativt lite og er mer egnet for fotografering av lokale detaljer, for eksempel portretter eller scener som trenger å fremheve motivet.

Filmingsvinkel

Et vidvinkelobjektiv tar bilder fra en større vinkel enn et vanlig objektiv.Et vidvinkelobjektiv kan fange et bredere spekter av scener og fullt ut inkorporere en bredere scene i rammen.Til sammenligning har vanlige objektiver en relativt smal opptaksvinkel og egner seg for å fange scener på middels avstand.

Perspektiv effekt

Siden opptaksrekkevidden til vidvinkelobjektivet er større, virker nærobjektene større mens bakgrunnen virker mindre.Denne perspektiveffekten kalles "vidvinkelforvrengning" og får objekter i nærfeltet til å deformeres og fremstå som mer fremtredende.

Derimot er perspektiveffekten til normale linser mer realistisk, og forholdet mellom nærbilde og bakgrunn er nærmere den faktiske observasjonssituasjonen.

4.Forskjellen mellom vidvinkelobjektiv og fiskeøyeobjektiv

Forskjellen mellom et vidvinkelobjektiv og et fiskeøyeobjektiv ligger hovedsakelig i synsfeltet og forvrengningseffekten:

Synlig rekkevidde

A vidvinkelobjektivhar vanligvis et bredere synsfelt enn en vanlig linse, slik at den kan fange mer av scenen.Synsvinkelen er vanligvis mellom 50 grader og 85 grader på et 35 mm fullformatkamera.

Fisheye-objektivet har et veldig bredt synsfelt og kan fange scener på mer enn 180 grader, eller til og med panoramabilder.Derfor kan visningsvinkelen være langt større enn for et vidvinkelobjektiv, som vanligvis er 180 grader på et fullformatkamera.

vidvinkellinsen-03

Bilder tatt med fiskeøyeobjektiv

Forvrengningseffekt

Vidvinkelobjektiver produserer mindre forvrengning og kan presentere mer realistiske sceneproporsjoner og linjeformer.Den utvider objekter i nærheten litt, men den generelle forvrengningseffekten er relativt liten.

Fiskeøyeobjektivet har en åpenbar forvrengningseffekt, som er preget av den åpenbare utvidelsen av objekter i nærheten, mens objektene på avstand krymper, noe som resulterer i en buet eller sfærisk scene, som viser en unik fiskeøyeeffekt.

Formål og aktuelle scenarier

Vidvinkelobjektivet er egnet for fotografering av scener som krever et bredt synsfelt, for eksempel landskap, byarkitektur, innendørs fotografering, etc. Det brukes ofte til å fange store områder av landskapet samtidig som det opprettholder en følelse av perspektiv og realisme.

Derimot er fiskeøye-linser egnet for å skape unike visuelle effekter og kan produsere virkningsfulle forvrengningseffekter i spesifikke scener, for eksempel små innendørsrom, sportsarenaer eller kunstneriske kreasjoner.


Innleggstid: 29. februar 2024