Hva er Chief Ray Angle

Linsens hovedstrålevinkel er vinkelen mellom den optiske aksen og linsens hovedstråle.Linsehovedstrålen er strålen som passerer gjennom blenderstoppen til det optiske systemet og linjen mellom inngangspupillens senter og objektpunktet.Årsaken til eksistensen av CRA i bildesensoren er at det er et FOV (synsfelt) på Mirco-objektivet på overflaten av bildesensoren, og verdien av CRA avhenger av en horisontal feilverdi mellom mikrolinsen av bildesensoren og posisjonen til silisiumfotodioden.Hensikten er å matche objektivet bedre.

linse-sjef-strålevinkel-01

Linsens hovedstrålevinkel

Å velge en matchende CRA for Lens&Image Sensor kan sikre mer nøyaktig fangst av fotoner til silisiumfotodioder, og dermed redusere optisk krysstale.

For bildesensorer med små piksler har hovedstrålevinkelen blitt en viktig parameter.Dette er fordi lyset må gå gjennom pikselens dybde for å nå silisiumfotodioden i bunnen av pikselen, noe som bidrar til å maksimere mengden lys som går rett inn i fotodioden og reduserer mengden lys som går inn i silisiumet. fotodiode av en tilstøtende piksel (oppretter optisk krysstale).

Derfor, når en bildesensor velger et objektiv, kan den spørre bildesensorprodusenten og linseprodusenten om en CRA-kurve for matching;Det anbefales generelt at CRA-vinkelforskjellen mellom bildesensoren og objektivet kontrolleres innenfor +/-3 grader, selvfølgelig, jo mindre piksel, jo høyere krav.

Effekter av objektiv CRA og sensor CRA mismatch:

Mismatch resulterer i krysstale som resulterer i fargeubalanse over bildet, noe som resulterer i en reduksjon i signal-til-støy-forhold (SNR);da CCM krever økt digital forsterkning for å kompensere for signaltap i fotodioden.

linse-sjef-strålevinkel-02

Effekter av objektiv CRA og sensor CRA mismatch

Hvis CRA ikke samsvarer, vil det forårsake problemer som uskarpe bilder, tåke, lav kontrast, falmede farger og redusert dybdeskarphet.

Objektivets CRA er mindre enn det bildesensoren CRA vil produsere fargeskyggelegging.

Hvis bildesensoren er mindre enn objektivets CRA, vil linseskygge oppstå.

Så vi må først sørge for at fargeskyggelegging ikke vises, fordi linseskyggelegging er lettere å løse gjennom feilsøking enn fargeskyggelegging.

linse-sjef-strålevinkel-03

Bildesensor og linse CRA

Det kan sees fra figuren over at TTL til linsen også er nøkkelen til å bestemme CRA-vinkelen.Jo lavere TTL, desto større CRA-vinkel.Derfor er bildesensoren med små piksler også svært viktig for objektivets CRA-matching når man designer kamerasystemet.

Ofte matcher ikke objektivet CRA nøyaktig bildesensoren CRA av ulike årsaker.Det har blitt observert eksperimentelt at linse-CRA-kurver med flat topp (minimum flip) er mer tolerante overfor variasjoner i kameramodulsammensetningen enn buede CRA-er.

linse-sjef-strålevinkel-04

Objektivet CRA matcher ikke akkurat bildesensoren CRA av ulike årsaker

Bildene nedenfor viser eksempler på flat topp og buet CRA.

linse-sjef-strålevinkel-05

Eksempler på flat topp og buede CRAer

Hvis CRA på objektivet er for forskjellig fra CRA på bildesensoren, vil fargeskjæringen vises som vist på bildet nedenfor.

linse-sjef-strålevinkel-06

Fargekastet vises


Innleggstid: Jan-05-2023